SEO или PPC? Намeрете перфектния баланс за разрастване на вашия бизнес онлайн

SEO или PPC? Намeрете перфектния баланс за разрастване на вашия бизнес онлайн

Не е нужно да сте експерт по всички маркетингови неща, за да разберете стойността на дигиталната стратегия за вашия бизнес. Целта ви е да натрупате множество онлайн фунии за трафик към вашия уеб сайт, тъй като по този начин се формират потенциални клиенти и се правят конверсии. Целта е проста, но процесът не е. Има много съвети за това коя дигитална стратегия е най-подходяща за получаване на нужните резултати.

Единственият проблем е, че този съвет обикновено не взема предвид уникалния характер на вашия индивидуален бизнес. Дори при толкова много съвети, които има наоколо, всеки бизнес е принуден да отговори на вековния въпрос за себе си – SEO или PPC, кое е по-добре за моята компания?

Няма кратък и лесен отговор на този въпрос. Всяка от тях има своите силни страни и слабости и всяка ще помогне за вашия бизнес по различни начини. Често отговорът не може да бъде намерен в едното или другото. Ето защо много фирми използват комбиниран подход или непрекъснато адаптират стратегията си, за да подчертаят една над друга като маркетинговите си цели и промени.

И така, откъде започвате да решавате коя стратегия е най-подходяща за вас? Ето разбивка на плюсовете и минусите на PPC и SEO за вашия бизнес.

Какво е SEO?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е стратегия, която е предназначена да увеличи количеството органичен трафик към вашия уеб сайт. От гледна точка на дигиталния маркетинг, органичното означава „безплатно“ и това е едно от основните предимства на SEO оптимизацията.

За много фирми SEO оптимизацията е първата им стъпка в дигиталния маркетинг. Да, оптимизацията за търсачките може да е скъпа по отношение на ресурси, закупуване на SEO инструменти или аутсорсинг, но вие не плащате на търсачки или друга платформа, които да ви помогнат да генерирате трафик.

Тъй като маркетинговите бюджети не винаги са в списъка с приоритети за нови и по-малки фирми, SEO оптимизацията е логичният и безопасен избор. Ако по някакъв начин сте загрижени за въздействието на прекалено много разходи за маркетинг, SEO премахва тези притеснения.

Това не означава, че SEO е “евтиният” избор. Оптимизацията за търсачки е изключително ценна в днешното цифрово пространство. Потребителите на интернет са се уморили или дори са имунизирани от непрекъснатото бомбардиране на бизнеси, които се опитват да привлекат вниманието им с реклами за PPC. Със SEO вие насърчавате трафика, но аудиторията ви все още се чувства така, сякаш всичко се случва при техни условия.

SEO има и други предимства. Те включват:

 • Увеличава видимостта онлайн
 • Помага за изграждане на информираност за марката
 • Установява надеждността на марката
 • Осигурява устойчиво увеличаване на трафика
 • Предоставя аналитични данни, които ви помагат да научите повече за вашата целева аудитория
 • Ниският риск позволява безболезнено тестване и адаптиране на вашата стратегия
 • Елементи за купищата конкуренция онлайн
 • Резултати с ниска цена / висока възвръщаемост
 • Лесно мащабируем и достъпен на всяко ниво на бюджет

Ако има недостатък на SEO, това отнема известно време и често доста опити и грешки, за да започнете да виждате резултати. SEO е най-подходящ за фирми, които имат малко време, преди да се наложи да започнат да виждат трафика. Освен това е чудесен избор за фирми, които искат да изградят доверието и присъствието си онлайн.

В края на деня оптимизацията на търсачките е подходяща за практически всеки бизнес, но има моменти, когато вашата дигитална стратегия може да се нуждае от малко натискане. Тук PPC влиза в картината.

SEO или PPC? Намeрете перфектния баланс за разрастване на вашия бизнес онлайн 1

Ами PPC?

За разлика от оптимизацията за търсачки, стратегиите за плащане на кликване (PPC) изискват малко повече финансова инвестиция, но изплащането обикновено си заслужава. Създавате цифрова реклама, поставяте в търсачки или други платформи и след това плащате предварително определена такса всеки път, когато някой кликне върху вашата реклама.

От гледна точка на платения маркетинг, PPC е гениален – особено в сравнение с недигиталните форми на платена реклама. Онези телевизионни реклами, разпространения на списания и билбордове? Всички те струват пари, но има много потенциално въздействие, което се губи върху хората, които изобщо не се интересуват от това, което се рекламира.

PPC като платена стратегия е супер насочена. Бизнесът създава оптимизирани реклами, които са проектирани да привличат вниманието на аудитория, която е най-вероятно да реализира. Тогава само тези, които се интересуват достатъчно, ще кликнат, за да научат повече. С PPC не получавате ориентир или реализация от всяко кликване, но цената на придобиване е значително по-ниска, отколкото при други стратегии.

Някои от другите предимства на PPC включват:

 • Бързо – можете да видите резултатите в рамките на дни, дори часове – а не седмици
 • Насочена към аудитории с по-висок потенциал за реализация
 • Достига до аудитории в точното време
 • Мащабируем, с опции, които могат да бъдат съобразени с вашия бюджет
 • Контролирани разходи
 • Впечатляваща възвращаемост на инвестициите
 • Увеличава експозицията на марката
 • Лесни за проследяване и сравняване на кампании
 • Рекламите за пренасочване на PPC ви дават втори шанс с пропуснати възможности

Не ви е необходим огромен бюджет, за да започнете рекламата с плащане на кликване, което го прави чудесен избор за всеки бизнес, който търси бърз скок в трафика и конвертирането. Недостатъкът е, че може да се наложи да експериментирате, тествате и повтаряте няколко пъти, преди да намерите вълшебното място за вашите PPC реклами. Рекламите с плащане на кликване са идеални за фирми, които се нуждаят от незабавни резултати или стартират нов продукт или услуга, на които искат да привлекат вниманието.

Искате ли да научите повече за това дали SEO или PPC са правилният избор за вашия бизнес? Ние сме SEO компани , която е готова да седнем и да ви помогне да проучите възможностите си. Вашият бизнес е уникален и това означава, че вашият подход към дигиталния маркетинг трябва да бъде индивидуален. Ако се нуждаете от партньор в издигането на вашия бизнес онлайн, който познава дигиталния маркетинг като петте си пръста. SEO и PPC могат да работят прекрасно за подпомагане на вашия бизнес да излети. Свържете се с StudioSVR днес и нека ви покажем как.

Studio svr – изработка на уеб сайт и SEO оптимизация

Уеб сайт, Онлайн магаин, блог…

Ако имате нужда от изработка на уеб сайт, блог, онлайн магазин не се колебайте да се стржете с нас!

За контакт
SEO или PPC? Намeрете перфектния баланс за разрастване на вашия бизнес онлайн

Сподели публикацията