Какво е копирайтинг?

Какво е копирайтинг?

Какво е копирайтинг?

Какво е копирайтинг? Ако сте нов в света на онлайн бизнеса, това вероятно е един от многото въпроси, които си задавате напоследък.

Разбира се, най-вероятно имате основно разбиране за това какво представлява копирайтинг и какво може да прави копирайтър в работата си от ден на ден.

Но както при повечето неща в света на бизнеса, колкото повече знаете, толкова по-добре.

В това ръководство ще разгледаме всички неща, свързани с копирайтинг – от основно определение до това, което прави добър копирайтинг и как могат да бъдат подобрени уменията за копирайтинг.

Какво е копирайтинг и защо е важен?

Копирайтинг е всяко писане, което е свързано с маркетинг или насърчаване на услуга. Това включва всичко – от лозунги на билборд, до сценарии за телевизионни реклами.

Ако управлявате онлайн бизнес, цялото писмено съдържание на вашия уебсайт, канали в социалните медии, блог и навсякъде другаде се счита за копирайтинг.

Копирайтерът е важен, защото това е вашият шанс да общувате с бъдещи и съществуващи клиенти.

Съдържанието на вашия уебсайт е вашият шанс да обясните защо хората трябва да правят бизнес с вас, така че доброто копирайтство може сериозно да увеличи шансовете ви за продажба.

От друга страна, лошото копирайтство прави по-малко вероятните хора да се доверят на бизнеса ви достатъчно, за да го купят от вас.

Така че след това…

Какво прави добър копирайтинг?

Въпреки че някои елементи са субективни, има твърди и бързи правила за това, което прави добрия копирайтинг.

Добрия копирайтър трябва:

  • Да бъде добре проучени
  • Да бъде без грешки
  • Да бъде добре подредени
  • Да отговорите очакванията на публиката
  • Да е насочен към нуждите на читателя
  • Бъдете сбити
  • Вдъхновете действие
  • Включете призив за действие
  • Използвайте постоянен тон на гласа
  • Нека разгледаме всеки от тях на свой ред.

Добре проучете човека с който смятата да работите

Изследванията са в основата на доброто копирайтство. Ако писателят не разбира организацията, нейната аудитория и секторът, в който оперира, те няма да могат да създадат добро съдържание.

Пишете  без грешки

Ако има някакви грешки в съдържанието, читателите ще ги забележат. Тези грешки ще намалят доверието на читателя към организацията, която стои зад съдържанието (в този случай, вашия уебсайт) и ще ги направят по-малко вероятни ваши клиенти.

Бъдете добре подредени

Най-доброто копирайтство в света ще отпадне, ако хората се борят да го прочетат. Така че доброто копирайтство взема предвид дизайна.

Отговорете на очакванията на публиката

Хората очакват да бъдат изказани по определен начин при определени обстоятелства. Например, ако търсите счетоводител, очаквате съдържанието на уебсайта им да бъде написано с професионален и официален тон.

Ако обаче търсите да купите чифт маратонки уебсайт, написан с професионален, официален тон наистина ще изглежда много странно.

Така че добрия копирайтинг е за начина, по който се комуникира, а не само това, което се съобщава.

Насочен към нуждите на читателя

Добрия копираптиране ще отговори директно на нуждите на читателя. Например, в описанието на продукта трябва да се обясни как въпросният артикул ще подобри живота на някого. Така че, ако продавате безжична прахосмукачка, вашето съдържание трябва да говори за това как прави почистването на стълби и тавани толкова по-лесно, а не просто да дава теглото и размерите на продукта.

Вдъхновете действие

Ако някой не е вдъхновен да предприеме действия, след като прочете нещо, копирайтърът се е провалил.

Разбира се, дори най-доброто съдържание няма да вдъхнови всички да предприемат действия, но лошото съдържание няма да вдъхнови действия за никого.

Точно какви действия трябва да предприемат хората, зависи от целта на съдържанието. Билборд, рекламиращ туристически агент, ще се опита да накара хората да посетят уебсайт и след това да резервират почивка, докато публикацията в блога на Направи си вероятно ще има за цел да вдъхнови хората да започнат нов проект (и да се запишат и за бюлетина на блога.)

Включете призив за действие

Освен че вдъхновява действието, доброто копирайтство ще даде възможност на читателите да знаят какво точно трябва да бъде това действие. Точно тук влизат призиви за действие (CTA). Някои от най-често срещаните CTA в мрежата включват „купи сега“ и „Кликни тук, за да се абонираш“.

Добрия копирайтинг ще включва едно ясно CTA, което следва от съдържанието, предхождащо го, и ще доведе до това, че читателят ще предприеме действия, полезни за въпросната организация.

Използва постоянен тон на гласа

Добрия копирайтинг ще използва постоянен тон на гласа, независимо къде ще се появи съдържанието. Например, ако дадена организация има уебсайт, използва социални медии и рекламира в печат, тогава стилът и езикът на копието трябва да бъдат еднакви, въпреки че медиите са много различни.

За да гарантират тази последователност, организациите ще използват ръководства за стил и указания за марката, така че копирайтърите ще знаят как трябва да казват нещата.

Бъдете сбити

Накратко е по-добре. Доброто копирайтство съкращава ненужни думи и избягва жаргона. Късото съдържание е по-лесно за четене и по-ефективно.

Какви умения са ви необходими, за да сте копирайтър?

Основните умения, необходими, за да бъде копирайтър са:

Стил на езика
Изследователски умения
Подходящи знания за индустрията
Нека разгледаме всеки от тях на свой ред.

Стил на езика

Копирайтерът трябва да владее добре езика, на който възнамерява да напише своето съдържание.

Изследователски умения

Добрият копирайтър ще може бързо да проучи и разбере непозната тема. Това е особено важно умение за копирайтърите на свободна практика и агенциите, тъй като е вероятно те да извършват работа за няколко различни организации наведнъж.

Подходящи знания за индустрията

Въпреки че да можете да обърнете ръката си към нещо ново е добро умение за копирайтъра, специализирането в един конкретен сектор също може да бъде изгодно.

В някои случаи, като медицински копирайт, задължителните знания са задължителни. В други случаи специализацията може да помогне на копирайтъра да развие кариерата си или просто да им позволи да начисляват по-висока тарифа за проекти на свободна практика.

Има и селекция от други умения, които биха били полезни за копирайтъра – като умения за оптимизация на търсачките, разбиране на Google Analytics и възможност за стартиране на сплит тестове.

Може ли някой да бъде копирайтър?

Да. Ако вашите умения за писане и комуникация са надраскани, е възможно да станете копирайтър.

Често е полезно да имате квалификация, свързана с писане – като например английски език, журналистика или маркетинг, но това не е изискване.

Изграждането на портфолио от писания също ще ви помогне да станете копирайтър.

Как мога да подобря уменията си за копирайтинг?

Има два лесни, практически безплатни начина да подобрите уменията си за писане.

Първото от тях е да прочетете. Четенето на каквото и да е (и се опитвате да разберете защо работи) е чудесен начин да подобрите уменията си за всестранно писане. Има и блогове, които се фокусират конкретно върху света на копирайтинг, например Copyblogger. Четенето на онлайн маркетингови блогове ще ви помогне да развиете своите умения.

Второто е да пишете. Добра идея е да правите блог, особено ако едва започвате като копирайтър и все още не сте създали портфолио. Добре написаният блог ще покаже вашите умения пред работодателите, ще им покаже, че сте ангажирани с писането, и ще помогне да подобрите писането си.

Най-лесният начин да започнете блог е с уебсайт на WordPress от Studio SVR.

Трябва също да помислите за завършване на квалификация по предмет, свързан с писането. Ако нямате време или ресурси да завършите пълен курс, можете да помислите за задочен курс от Отворения университет.

Като алтернатива има много онлайн курсове, които да ви помогнат да развиете своите умения за писане. Просто се уверете, че ще получавате съотношение цена / качество от всеки онлайн курс и не се страхувайте да използвате социалните медии, за да попитате други копирайтъри кои курсове биха препоръчали.

Studio svr – изработка на уеб сайт

Уеб сайт, Онлайн магаин, блог…

Ако имате нужда от изработка на уеб сайт, блог, онлайн магазин не се колебайте да се стржете с нас!

За контакт
Какво е копирайтинг? 1

Сподели публикацията