Как да рекламираме малък местен бизнес

Как да рекламираме малък местен бизнес

Как да рекламираме малък местен бизнес

Търсите съвети, които да ви помогнат да рекламирате малък местен бизнес? Вие сте на правилното място

Ще разгледаме някои нискотарифни рекламни техники, които можете да използвате, за да привлечете повече клиенти, и подготовката, която трябва да предприемете, преди да започнете да рекламирате.

Преди да рекламирате малкия си местен бизнес

Може да е изкушаващо да скочите направо в рекламна кампания, но ако го направите, ще се мъчите да измерите дали рекламата ви работи или не. Прекарайте известно време в размисъл за това какво искате да постигнете с рекламата си и как ще измерите това, което се счита за успех (или неуспех) за кампания.

Влезте в Google Maps

Ако вашият бизнес има физическо помещение или обслужва определена местна зона, тогава Google Maps може да бъде важен източник на клиенти.

  • Защо? Защото ви дава шанс да се покажете в Google за думи за търсене като „кафенета в Пловдив“ или „кафенета близо до мен“.

Ето пример за това как изглеждат тези видове резултати от търсенето:

Screenshot 2020-02-01 at 12.44.11

За да влезете в Google Maps, трябва да настроите профил в Google My Business.

Освен това трябва да добавите бизнеса си към Bing Places за бизнес, тъй като това ще означава, че бизнесът ви може да се появи в Bing Maps.

Добавете бизнеса си в съответните директории

Добавянето на вашия бизнес към подходящи, качествени бизнес директории е добра идея по две причини.

  • Първата е, че хората все още търсят бизнес директории, така че можете да вземете някои клиенти директно от там.
  • Втората е, че добавянето на вашите данни в местните директории може да ви помогне да се покажете по-високо в резултатите от търсенето с Google, особено когато става въпрос за локални търсения.

Но не добавяйте детайлите на бизнеса си в никоя директория, уверете се, че използваните от вас директории са подходящи за вашия бизнес (или защото те са големи общи директории, които се използват от много хора, или защото са фокусирани върху вашата ниша).

Също така трябва да се уверите, че директорията е активна и добре поддържана. Признаците, че трябва да избягвате директория, включват тя да има сравнително малко подавания и списъци, които не са в правилната категория.

И накрая, когато представяте подробностите на вашия бизнес в директории, жизненоважно е да гарантирате, че името, адресът и телефоният номер са абсолютно същите, където и да се появят в интернет.

Това е така, защото търсачките използват адресът, за да определят кои бизнеси да се показват в местните резултати от търсенето. Несъответствията адрес намаляват шансовете ви за високо класиране.

Несъответствията вадресът могат да включват нещо толкова просто, че да не включвате регионалния си код в телефонния си номер на уебсайта си, но да го включвате, когато подавате в директории.

Затова се уверете, че вашият адрес е идентичен навсякъде, където се появи, включително на вашия уебсайт.

Инвестирайте във реклами във Facebook

Рекламата във Facebook е особено добра за малкия местен бизнес поради няколко причини.

  • Първиата е, че е със сравнително ниска цена – 10 лева на ден могат да бъдат достатъчни за финансиране на ефективна кампания. Сравнете това с Google AdWords, където само едно кликване върху конкурентен срок може да струва над 1 лев.
  • Второто е, че можете да насочвате рекламите си във Facebook локално, което означава, че няма да харчите пари за хора, които никога няма да използват вашия бизнес, защото не живеят около вас.

Добавете и факта, че можете да насочвате хората към това, което ги интересува, а Facebook става още по-привлекателен за малкия местен бизнес.

Ако нямате такъв, ще трябва да създадете страница във Facebook.

Насърчавайте отзивите

Добрите отзиви могат да помогнат на някой, който обмисля да използва вашия бизнес, да вземе своето решение.

Повечето от основните бизнес директории и Facebook съдържат раздел за отзиви, така че не забравяйте да поддържате раздели за това, което хората казват.

Можете да отговорите на положителните отзиви, като благодарите на човека, който го е написал, за отрицателни отзиви можете да обясните какво правите, за да отстраните проблема.

Трябва също да насърчите клиентите да оставят отзив, въпреки това не ги стимулирайте, тъй като това е в разрез с правилата за много сайтове за преглед.

Обединете си сили с други местни фирми

Официалните и неформалните местни бизнес групи са чудесен начин да получите препоръки от уста на уста за вашия бизнес.

Свързвайки се с други собственици на бизнес, ще можете да научите дали някой има съществуващ клиент, който търси услуга, която предоставяте.

Можете да се свържете с мрежи, като се присъедините към официални организации, или като потърсите неформални групи от предприятия във вашия местен район.

Тъй като тези неформални групи съществуват, за да препращат реферали един към друг, често ще намерите членството си ограничено до един от всеки вид бизнес, за да се избегне конкуренцията.

Но ако установите, че местната ви група понастоящем не приема нови членове или изобщо няма такъва, няма какво да ви спре да стартирате своя собствена.

Не забравяйте за местната преса

Някога местните вестници и телефонни указатели са били водещите места за рекламиране на местен бизнес.

Въпреки това, интернет е убил телефонните директории напълно и е причинил сериозни щети на местната преса.

Но това не означава, че трябва да отписвате изцяло местната преса – в края на краищата те се опитват да достигнат до същите хора, които и вие.

Ако работите с много малък бюджет, може да откриете, че изваждането на всички, освен най-малката реклама в местната преса, е извън вашия бюджет.

Но не забравяйте, че местните вестници винаги търсят новинарски истории, така че ако вашият бизнес може да направи нещо ново, можете да влезете във вестника, без да се налага да плащате за реклама.

Маркетинг по имейл

Маркетингът по имейл е страхотна и достъпна техника, която може да се използва от фирми от всякакви размери.

Можете да го използвате и за допълване на вашите рекламни кампании – може би някой, който види някоя от рекламите ви, все още не е готов да стане клиент, но ако може да се регистрира в имейл бюлетин (или нещо подобно), тогава вие ‘ Ще може да поддържате връзка с тях.

Ще ви трябва инструмент като маркетинг за имейл.

Обобщение

Има много техники за рекламиране на ниски цени, които могат да използват малките местни фирми, така, че е важно да отделите време, за да определите какво искате да постигнете чрез реклама – само тогава ще можете да разберете дали вашите рекламни кампании работят.

Сподели публикацията