Ключови думи на уебсайта: Как да ги изберете и защо имат значение

Ключови думи на уебсайта: Как да ги изберете и защо имат значение

Ключови думи на уебсайта: Как да ги изберете и защо имат значение

Подбирането на ключовите думи на вашия уебсайт е от решаващо значение, ако искате да привлечете посетители чрез търсачките.

В това ръководство ще обясним как да идентифицирате какви ключови думи вече имате и как да изберете ключови думи, към които трябва да насочвате.

Но първо …

Какво представляват ключовите думи на уебсайта?

Казано по-просто, ключовите думи на вашия уебсайт са думите и фразите на вашия уебсайт, които съвпадат с заявките, които хората въвеждат в търсачките.

Например, ако въвеждате „хотели на Тенерифе“ в Google, вие ще представите списък с уеб страници, които са оптимизирани около същата ключова дума.

Повечето уеб сайтове са насочени към различни ключови думи, понякога хиляди.

Но как можете да разберете какви ключови думи вече има вашият уебсайт?

Как да идентифицирате съществуващите си ключови думи в уебсайта

Важно е да разберете какви ключови думи използват хората, за да намерят вашия уебсайт, и един от най-лесните начини да направите това е чрез Google Search Console.

Search Console е изключително полезен инструмент, който може да ви предостави всякакъв вид информация за вашия сайт и е безплатен.

Но той може да започне да събира данни само след настройването на вашия уебсайт, така че колкото по-рано е там, толкова по-добре.

След като се стартира и има някакви данни там (поне цял месец), лесно е да откриете по какви ключови думи се класирате.

Просто кликнете върху ефективността и раздела за заявки ще бъде избран автоматично. Там можете да видите всички ключови думи, за които вашият уебсайт е класиран.

Можете дори да видите колко пъти някой е кликнал върху вашия уебсайт след търсене на този термин.

Също така покзва в каква позиция се класира вашият уебсайт за определена ключова дума.

Ако уебсайтът ви е нов (под шест месеца), може да не видите много (или каквито и да било) ключови думи, за Google отнема известно време, за да класира сайтове, така че вероятно няма от какво да се притеснявате. Ако имате по-стар сайт и изобщо не се показват ключови думи, тогава Google може да има проблем с достъпа до вашия сайт.

За по-пълна картина на съществуващите ключови думи и класиране на уебсайта, може да искате да използвате платен инструмент като SEMRush или Ahrefs.

Както ще видим, тези инструменти също са полезни, когато решавате кои ключови думи трябва да добавяте към вашия уеб сайт.

Кои ключови думи на уебсайта трябва да използвам?

Досега трябва да имате добра представа какви ключови думи в уеб сайта имате в момента, ако има такива.

Но това всъщност не ни помага да отговорим на въпроса какви ключови думи всъщност трябва да бъдат избрани за вашия уеб сайт.

За да определите кои ключови думи трябва да включвате на уебсайта си, трябва да:

1. да разберете какви ключови думи използват потенциалните ви клиенти, за да намерят бизнес като вашия и

2. шансовете ви да се класирате добре в резултатите от търсенето за тези ключови думи.

В някои случаи отговорът на въпрос 1 може да изглежда очевиден, но отговорът на част 2 може да усложни нещата.

Например, ако стартирате онлайн магазин, който продава обувки, може да изглежда очевидно да се насочите към „обувки“ като ключова дума, но бърз преглед на резултатите от търсенето показва, че резултатите са доминирани от основните онлайн марки. Това означава, че е много малко вероятно да попаднете на първата страница от органични (т.е. нерекламни) резултати.

Така че не си струва да отделяте време и усилия, за да опитате да класирате уебсайт за „обувки“ като ключова дума самостоятелно.

Освен това ще намерите ключови думи, по които можете да класирате и така да отговаряте на част 2, но те не се търсят от потенциалните ви клиенти (или в някои случаи от никого).

Отново не си струва да отделяте време и усилия, за да поставите уебсайта си на първа страница на Google за този тип ключови думи, тъй като или хората, които кликнат, няма да са заинтересовани да станат клиент, или никой няма да щракне.

Добре, нека разгледаме начините за отговор на двете части 1 и 2 в мащаб.

Как можете да намерите ключови думи в уеб сайта, които потенциалните клиенти търсят?

Първата стъпка в отговора на този пъзел е да разберете кои са вашите потенциални клиенти и от какво се интересуват.

Например, в StudioSVR знаем, че потенциалните ни клиенти се интересуват от стартиране или подобряване на онлайн бизнес, така че те ще се интересуват от теми, свързани с това. Ето защо пишем публикации в блогa си по теми като „ключови думи в уеб сайта “.

Ако все още не сте го направили, струва си да отделите време, за да създадете клиентски персони – измислени примери за потенциални клиенти – тъй като те ще ви помогнат във всички аспекти на вашия дигитален маркетинг.

След като отделите време за проучване на аудиторията, трябва да имате списък с теми и тематични области, които интересуват вашата потенциална аудитория.

За да ги превърнете в ключови думи, ще трябва да използвате инструмент като SEO инструмента на  SEMRush или Ahrefs.

Големите предимства на инструменти като SEMRush и Ahrefs е, че те са много по-мощни, така че най-вероятно ще получите по-широк спектър от предложения, по-задълбочени подробности за неща като шансовете ви за класиране за определена ключова дума и сумата на трафика е вероятно да изпрати вашия път. Недостатъкът на тези инструменти е, че те са скъпи – SEMRush започва от $ 99.95 на месец.

Как мога да разбера дали имам шанс да класирам добре по определена ключова дума?

Първото нещо, което трябва да кажа е, че няма гаранция, че ще се класирате за дадена ключова дума, независимо кой друг я класира.

Второ, също е жизненоважно да се уверите, че уебсайтът ви е възможно най-удобен за търсачката, преди да започнете да се опитвате да класирате по ключови думи.

Имайки това предвид, има два начина да кажете какви шансове имате за класиране за определена ключова дума.

Първата е чрез използване на платен за SEO инструмент – повечето от тях имат някаква индикация за това колко „конкурентна“ е дадена ключова дума, колкото по-висока е конкуренцията, толкова по-трудно е да се класира добре.

Второто е чрез ръчен анализ на резултатите от търсачката за ключова дума, която искате да насочите. Ако първата страница с резултати е доминирана от големи, добре познати марки, тогава шансовете ви за класиране са малки, но ако тя съдържа по-малко известни марки, статии в блогове или страници в социалните медии, тогава шансовете ви за класиране са по-високи.

Обикновено е добре да извършите и двете стъпки, тъй като по време на ръчната си проверка можете също да разгледате каква информация е включена в страниците, които са високо класирани. Това ще ви помогне да планирате страницата си, която ще бъде използвана за насочване към конкретна ключова дума.

Използване на ключови думи на вашия уебсайт

Досега трябва да имате добра представа за ключовите думи, за които се класирате, и за кои ключови думи трябва да се опитвате да се класирате.

Но как всъщност трябва да използвате ключови думи на вашия сайт?

Като правило: Можете да използвате една страница, за да насочвате към няколко ключови думи (стига те да са тясно свързани), но никога не трябва да използвате повече от една страница, за да насочвате към една и съща ключова дума.

Дали трябва да насочвате към повече от една ключова дума на дадена страница, зависи от това доколко тези ключови думи са свързани и дали има смисъл от гледна точка на потенциалните ви клиенти да включват тези теми на същата страница.

Например, ако сте фирма за адвокати, насочени към района на Пловдив, може да искате да включите на сайта си ключовите думи „адвокати в Пловдив“ и „Пловдив адвокати“. Ясно е, че няма смисъл да създавате отделна страница за всяка от тези ключови думи, те могат да бъдат включени в една и съща страница.

Но ако вашата фирма от адвокати има няколко клона и искате да насочите към ключовите думи „адвокат в Пловдив“ и „адвокат в София“, тогава има смисъл да създавате две отделни страници, по една за всяка ключова дума.

И не трябва да използвате повече от една страница, за да насочите към ключова дума, защото:

1. ще създадете повече работа за себе си и

2.  може да намалите шансовете си за добро класиране в търсачките, тъй като двете страници ще се конкурират помежду си , както и страници на други уебсайтове.

Обобщение

Ключовите думи са изключително важна част от вашия уебсайт, така че е изключително важно да отделите време, за да разберете за какво се класирате и за какво трябва да се класирате.

Studio svr – изработка на уеб сайт

Уеб сайт, Онлайн магаин, блог…

Ако имате нужда от изработка на уеб сайт, блог, онлайн магазин не се колебайте да се стржете с нас!

За контакт
Ключови думи на уебсайта: Как да ги изберете и защо имат значение 1

Сподели публикацията