По-добър ли е .com домейнът?

По-добър ли е .com домейнът?

Ако купувате първото си домейн име,  вероятно се питате „по-добър ли е .com домейнът?“. Краткият отговор е, че .com  домейнът е глобално признат, което му дава определени предимства пред някои други имена на домейни.

Но това не е единственият фактор в играта при избора на име на домейн. Нека да разгледаме въпроса дали .com домейн е по-добър, като разгледаме играещите фактори.

Какво е .com домейн?

Ако никога досега не сте купували  домейн име, може да имате някои основни въпроси относно .com и други разширения на домейнът.

Всъщност един от въпросите, които имате, вероятно е „какво е разширение на домейн така или иначе?“. Казано по-просто, разширението на домейн е битът, който идва след точката в името на домейна. Правилното име за разширение на домейн е домейн от най-високо ниво или TLD.

Домейнът .com е само един от многото стотици TLD, налични днес.

Предимства на .com домейнът

Широко известен – Повечето хора познават разширението .com, което означава, че добавя доверие към вашия уебсайт.
Не свързва уебсайт към определено местоположение – Ако искате да правите бизнес на повече от едно място, тогава .com ви предоставя име на домейн, което ще работи добре на повечето пазари.
Лесно за запомняне – Фактът, че е кратък и добре известен, означава, че хората са по-склонни да запомнят адреса на уебсайта ви, ако той завършва с .com, а не с по-нов, по-дълъг TLD.
Това може да не изглежда като огромен списък от предимства и е вярно, че в много случаи алтернативното разширение на домейн ще работи също толкова добре, както и .com домейн.

Например, няма присъщо предимство за оптимизация на търсачките за търсене на име на домейн .com (въпреки постоянен мит, че съществува).

Има и един съществен недостатък при избора на домейн .com и това е неговата популярност – може да откриете, че името на домейна, което искате да купите (бита, който идва преди точката), вече е заето .com

В такъв случай, може да се наложи да преминете към друго разширение на домейна, за да получите името на домейна, което искате. (Просто се уверете, че не нарушавате никаква интелектуална собственост, като търговски марки, когато купувате домейна си.)

Кое е по-добре .com или .bg?

Имената на домейни .com и .bg имат голяма привлекателност за уебсайтовеte, базирани в България, и нито едното по своята същност не е по-добро от другото.

Ако планирате да се съсредоточите изцяло върху пазара в България, може да решите, че домейн .bg напълно отговаря на вашите нужди.

Освен това, ако планирате да привличате посетители / клиенти на уебсайтове извън България, тогава може да искате да потърсите .com домейн.

Също така може да бъде добра идея да закупите и .com и .bg  версиите на вашето име на домейн. По този начин можете да сте сигурни, че никой друг няма да купува този домейн, който не сте направили, и да го използва, за да привлича посетители, които иначе биха го дошли във вашия уебсайт.

Сподели публикацията