Регистрация на онлайн магазин в НАП и Наредба Н-18

nacionalna_agenciq_po_prihodite

Приети са предложените нови изисквания в Наредба Н-18 от 2006г., касаещи собствениците на онлайн магазини.

В петък, 28.09.2018г., в Държавен вестник са обнародвани измененията и допълненията в Наредба № Н-18 от 13 декември 2006г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Кои изменения касаят търговците с електронен магазин?

В Наредбата е създадена нова глава седма „г“ с два члена, чл.52м и 52н, които обхващат изискванията към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Тези лица, които извършват продажба на стоки и услуги, посредством платформа за извършване на продажби в мрежата, е необходимо преди да започнат тази дейност да подадат информация до НАП, съгласно Приложение № 33, по електронен път с квалифициран електронен подпис.

Това може да се осъществи в портала за е-услуги на НАП, който е достъпен тук https://inetdec.nra.bg/

Тази регистрация се прави отделно за всеки електронен магазин, който лицето притежава.

Същото трябва да се изпълни в седем дневен срок при настъпване на промяна в първоначалните данни при регистрацията, както и при прекратяване на дейността по продажби на стоки и услуги.

Интересна част от измененията, е че собствениците на онлайн магазини са длъжни да съхраняват информацията в текущата база данни и да пазят архивни копия на базата данни в срок от 5 години,съгласно сроковете определени в чл.38, ал. 1 от ДОПК, както и да осигурят достъп до тази информация с възможност за експорт и копиране на данните.

Каква информация подават към НАП собствениците на онлайн магазини?

В общи линии информацията, която трябва да се подаде от лицата, извършващи онлайн продажби, се състои от:

  • име на електронния магазин
  • домейн на електронния магазин
  • данни за връзка с лицето, което извършва продажби от онлайн магазин

Ако използвате абонаментна услуга за предоставяне на онлайн платформа за продажби, необходимо е да приложите следната информация.

  • наименование на онлайн платформата
  • уеб адрес на онлайн платформата
  • данни на оператора на онлайн платформата

Ако имате собствен онлайн магазин трябва да посочите данни за контакт на собственика на домейна.

НАП се интересуват и къде е хостван вашия онлайн шоп и кой извършва поддръжка на магазина – за всичко това трябва да декларирате фирмените данни на вашия партньор, както и да опишете вида на използваната хостинг услуга.

Да не забравим, че трябва и да бъде посочена локацията на базата данни – на собствен сървър, на сървър на хостинг компания или използвате облачна услуга.

Създайте и подробна номенклатура на продаваните стоки, тъй като тя също трябва да бъде приложена в приложението при регистрация на вашия онлайн магазин.

Прочетете пълно съдържание на Приложение № 33 от Наредба Н-18, за да се подготвите от рано или се запознайте с всички изменения и допълнения

Studio svr – изработка на уеб сайт

Уеб сайт, Онлайн магаин, блог…

Ако имате нужда от изработка на уеб сайт, блог, онлайн магазин не се колебайте да се стржете с нас!

За контакт
Регистрация на онлайн магазин в НАП и Наредба Н-18 1